VAKIF AÇMAK - Elif KARATAŞ


Vakıf Nedir ? Hangi Amaçlar Doğrultusunda Vakıf Kuruluşu Yapılabilir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 101. maddesinde vakfın tanımı "gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal toplulukları" olarak yapılmıştır. Buradan da anlaşıldığı üzere  vakıf kurarken yol haritasını belirlerken öncelikle yeterli mal varlığı (2017 yılı için 60,000 TL ) ve sürdürülebilir bir amaç üzerine olması gerektiğini unutmamak gerekir.
 Vakfın amacı; Hukuka uygun, belirli, anlaşılabilir olmalı ve süreklilik arz etmelidir. Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.
Vakıf Kurucularında aranan şartlar; Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler. Ancak kurucu gerçek kişi ise Türk Medeni Kanununda belirlenen fiil ehliyetine sahip olmalı, tüzelkişi ise fiil ehliyetine sahip olmakla birlikte, kuruluş statüsünde vakıf kurabileceğine ve vakfa malvarlığı özgüleyebileceğine yani sürekli gelir temin edebileceğine dair hüküm olması gerekir.
Vakıf Nasıl Kurulur?
Vakıf kurmak için noterde düzenleme şeklinde yapılacak bir resmî senetle ;yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurularak tescilinin sağlanması gereklidir. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vekalet ve ya temsilci aracılığı ile de Resmî senetle vakıf kurma işlemi yapılabilir. Ancak, temsil yetkisinin noterlikçe düzenlenmiş bir belgeyle verilmiş olması ve bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmiş bulunması gereklidir.

Detaylı bilgi için Lütfen İletişime Geçiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar